Pomsta je sladká, ale výhra Blizzconu je sladší

  HGC    Blizzcon    MVP Black   

 

O víkendu na Blizzconu proběhla závěrečná část Heroes Global Championship Finals, ve které se nám představilo osm nejlepších týmů světa, které dokázaly projít přes skupinovou fázi turnaje.

 

Trochu překvapivě se mezi osm nejlepších, ke dvěma týmům z Koreje a třem z EU, probojovaly tři domácí, severoamerické týmy. Vzhledem k nabitému programu, se Blizzard, rozhodl pro čtvrtfinále formátu Bo3 (na dvě vítězné hry), semifinále a finále Bo5 (na tři vítězné hry). Tento formát, vzbudil nevoli fanoušků i zúčastněných týmů, kteří požadovali navýšení počtu her v sérii nebo přidání Loosers Bracket, na což Blizzard bohužel nepřistoupil. Je to škoda, neboť delší varianta formátu, zvolená například pro Mid Season Brawl, by závěrečnému a nejdůležitějšímu turnaji roku bezpochyby slušela. 

 

Čtvrtfinále

 

Od začátku první mapy tlačil MVP Black neustále na front line týmu Freedom. Jejich warrior Zugrug si nebyl schopný s agresí korejského týmu poradit a byl nucen hrát bezpečněji a blíže svému týmu, než by si představoval. Výsledkem bylo, že se rotace a positioning týmu Freedom rozpadly a MVP si poměrně snadno došel pro vítěžství 2:0.

 

Ve druhém "bratrovražedném" čtvrtfinále se utkaly dva týmy, které se velice dobře znají z HGC Europe. Zde se také zrodilo jediné překvapení čtvrtfinálových zápasů. Team Expert prokázal, že má svého soupeře dobře přečteného a že na něj umí. Díky povedeným draftům a dobře provedené strategii, založené na hrání mapy a vyhýbání se team fightům, které patří mezi největší přednosti Dignitas, dokázal překvapivě zvítězit 2:0.

 

Třetí zápas byl soubojem dvou regionálních gigantů, Fnatic a Tempo Storm. Combo Garroshovy heroické ability Warlord's Challenge do Poly Bomb od Medivha Fnatic kompletně zaskočilo a ukázalo, že i netradiční compy mohou fungovat, když jsou dobře připravené a promyšlené. Druhou a třetí hru si Fnatic podle očekávání již pohlídal a postoupil do semifinále.

 

Poslední série nabídla souboj severoamerické jedničky, týmu Roll20, a loňského vítěze Blizzconu, Ballistix. I v tomto zápase americký zástupce vytáhl pocket pick, tentokrát ve formě Samura na Battlefield of Eternity.  Dobře zahraný Samuro, s týmem postaveným kolem něj, je na této mapě velice podceňovaný a Roll20 toho dokázal využít. I druhá hra začala náskokem Američanů, avšak Ballistix dokázal zareagovat změnou positioningu a vyhnout se výbuchům D.Vy a vyrovnat stav. Třetí hru se Roll20 opět pokusil o připravenou taktiku založenou na Tassadarovi, Tracer a Lost Vikings, ovšem Ballstix dokázal picknout těžké countery a hru s přehledem vyhrát. 

 

Semifinále

 

MVP Black vs Team Expert

 

I zde MVP ukázal, proč je společně s Fnatic hlavními favority na výhru celého Blizzconu. V první hře na Tomb of the Spider Queen skvěle kontroloval placení, hlídal si náskok zhruba dvou levelů, aby následně po zisku levelu 20 hru ukončil. Druhá hra začala obdobně a MVP si vypracoval náskok dvou levelů při průběžném kill skóre 11:0. Při následném team fightu sice trochu přehnal svou agresi, ale i tak ho dokázal otočit a s Immortálem pushnout nepřátelský core. Třetí hra už byla v podobě korejského favorita exhibice, kdy si jednoznačnou výhrou 36:0 na Towers of Doom zajistil postup do finále. 

 

Fnatic vs Ballistix

 

Druhé semifinále bylo reprízou loňského finále a tak se, vzhledem k formě Fnaticu, daly očekávat vyrovnané hry s mírnou převahou evropského týmu.

Nicméně každou hru se opakovalo to samé. Fnatic vždy jasně vyhrál draft, zahrál vynikající macro hru a vyhýbal se team fightům, které jsou největší silou korejských týmů, aby následně hru s přehledem ukončil. Přestože většina fanoušků Fnatic favorizovala, tak by, po jeho předchozích výkonech na tomto turnaji, jen málokdo tipoval, že Ballistix porazí 3:0.

Finále

Ve finále se podle očekávání potkaly dva favorizované týmy, poté co oba v semifinále s přehledem vyhrály své zápasy 3:0. Přestože Fnatic zvítězil v Mid Season Brawlu, byl vzhledem k předvedeným výkonům na HGC Finals favorizovaný tým MVP Black.

 

MVP na Cursed Hollow draftoval comp se třemi warriory, Abathurem a Rehgarem, s úmyslem silně tlačit v early game, což se mu nepodařilo. Fnatic v midgame stáhl nepřátelský core na 18 %, načež si MVP musel zbytek hry dát pozor na pokusy o back door. To se mu ale nepodařilo a tak si Fnatic odnesl výhru v první hře.

 

V druhé hře picknul evropský šampion double support (Rehgar + Ana) comp a Gul'dana jako solo carry. Ovšem MVP byl na podobnou eventualitu připraven v podobě dive compu (Muradin, Kharazim, Falstad, Brightwing a Greymane). V průběhu hry pak opakovaně Quacknixe úspěšně několikrát instantně "smazal" a vyrovnal skóre na 1:1.

 

Třetí hra na Battlefield of Eternity byla vyrovnaná a ani jednomu týmu se nedařilo získat rozhodující náskok. Tedy až do chvíle kdy MVP vyhrál team fight okolo levelu 13 a následně Immortala, se kterým se mu podařilo zničit Fort i Keep a díky dalším killům i core.

 

V následující hře se ve výkonu Fnaticu projevila beznaděj. Draftoval comp založený z větší části na Stitchesově Gorge a portálu od Medivha se solo supportem Anou. I přes neuspěšné pokusy o provedení comba dokázal s MVP hrát poměrně vyrovnanou hru, až do 23.minuty, kdy přišel v team fightu o dva hráče a díky dlouhému respawn timeru podlehl zavěrečnému pushi MVP.

 

MVP Black se tak po loňském zklamání podařilo pomstít Fnaticu, získat titul šampiona HGC 2017 a s ním i pěněžní odměnu ve výši 500,000 dolarů. Nutno podotknout, že naprosto zaslouženě, neboť od MSB neprohráli jedinou sérii a i na HGC Finals, až na jednu hru ve finále, neprohrali ani jednu mapu. Jak důležité a cené bylo toto vítězství pro MVP krásně dokreslil fakt, že několik hráčů MVP následně i uronilo nějakou tu slzu.

 

Videa

Pokud jste HGC Finals neviděli, nabízíme videa s oficiálním CZ/SK komentářem.:

Čtvrtfinále: https://go.twitch.tv/videos/187340018

Semifinále + finále: https://go.twitch.tv/videos/187615697


Chcete si povídat o Heroes of the Storm? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet