Ohlédnutí za skupinami HGC Finals

  HGC    Blizzcon    HGC Finals   

 

Blizzard v premiérové HGC sezóně rozhodl, že na na Heroes Global Championship Finals, hraném v rámci Blizzconu, postoupí 16 týmů z celého světa (oproti loňským 12), aby soutežili o Prize Pool v celkové výši 1,000,000 USD. Z důvodu většího počtu týmů a tudíž většího počtu zápasů, se Blizzard rozhodl odehrát skupinovou část v rámci předehrávky Blizzconu. Ta proběhla minulý týden a přinesla několik překvapení.

 

Skupina A

MVP Black, Tempo Storm, CE, Deadlykittens

 

SPOILER - ZOBRAZ / SKRYJ

 

Favoritem této skupiny a jedním z favoritů na výhru celého Blizzconu, byl tým MVP Black. 
Jeho převaha v prvním zápase proti DeadlyKittens byla tak drtivá, že si Rich (rozhovor s ním jsme vám přinesli ZDE) dovolil ve druhé hře vybrat náhodného hrdinu (Butcher), i díky kterému MVP.B vyhrál 2:0. Následně poměrně snadno porazili čínský CE a hladce postoupili z prvního místa ze skupiny.


O druhé postupové místo se podle očekávání utkali Tempo Storm a CE. CE ukázal čínskou metu, Ragnarose s heroickou abilitou Lava Wave, díky níž byl schopný neustále na TS tlačit a nenechat je vydechnout. I přes poměrně velké množství chyb dokázal tým CE vyhrát, jen aby následně snadno prohrál s MVP.B a musel se s Tempo Storm, který mezitím porazil DeadlyKittens, utkat v odvetě znovu. V první hře rozhodující série TS nádherně zahrál Warhead Junction, při které se projevila nezkušenost čínského týmu s touto mapou a taktikou, kterou TS použil. V druhé hře TS draftoval all-in melee comp. Na tento netradiční comp se CE pokusil zareagovat picknutím Tyraela, avšak několikrát špatně použitý Sanctification, rozhodl o postupu TS z druhého místa.

 

Skupina B

Fnatic, Team Freedom, Beyond The Game, Dark Sided

 

SPOILER - ZOBRAZ / SKRYJ

 

Ve skupině B byl rovněž favorit známý již od začátku. Fnatic, společně s MVP.B asi největši favorit na výhru Blizzconu, očividně podcenil přípravu nebo (i) soupeře, což se mu málem vymstilo. V rozhodující hře proti Team Freedom, museli vytáhnout připravovanou taktiku na Infernal Shrines, založenou na 3 global hrdinech společně se Stitchesem + Kael'Thasem. I díky ní podle očekávání nakonec Fnatic postoupil se skóre 2:0, avšak jeho hra nevypadala tak čistě, jak jsme u něj zvyklí. Sami hráči se následně na twitteru omlouvali za předvedený výkon a bude zajímavé, jak si s rolí favorita poradí nadále.


I v této skupině se spolu dva týmy utkali opakovaně. Čínský Beyond The Game se pokusil Team Freedom překvapit compem se třemi supporty, což se jim vymstilo a TF vyhrál 2:1. V odvetě nejdřív TF hladce vyhrál první hru, aby následně ve druhé celý zápas prohrával, jen aby v posledním možném okamžiku otočil a zajistil si vítězství 2:0 a s ním i postup do čtvrtfinále.

 

Skupina C

Team Dignitas, Roll20 esports, Tempest, RED Canids

 

SPOILER - ZOBRAZ / SKRYJ

 

Skupina smrti. Jinak se skupina C ani nazvat nedá. První nasazený tým z NA Roll20, Dignitas z EU a třetí tým z Korejské HGC a světový šampion z léta 2016, Tempest. Dignitas se proti Tempest pokusili využít jejich největší slabiny, macro hry a rotací. V první hře, při slušném náskoku, se pokusil pomocí Medivacu překvapit Tempest a zničit jeho core. Avšak bylo to příliš brzy a Tempestu se podařilo ubránit core na 55 %. Následně si získaný náskok Tempest pohlídal a vyhrál při několika minutovém dobývání coru Dignitas první hru. Ve druhé a třetí hře Dignitas opět vsadil na macro, ale tentokrát hrál metodicky, neriskoval a poměrně snadno obě hry vyhrál.


V asi nejočekávanějším zápase skupin o první místo, se Dignitas utkal s Roll20. Tentokrát Dignitas nepřipustil, žádné komplikace. Nejdříve Roll20 rychle porazil a ukázal, že rozdíl mezi NA a EU je stále velký.  Následně Roll20 nevyšel pokus o cheese comp založený na D.Ve, Hammer, Morales a dvojitém globalu a bylo rozhodnuto. V závěrečné sérii o druhé postupové místo ukázal Tempest nedostatek respektu k NA týmům tím, že se na ně nedostatečně připravil. Roll20 zvolil taktiku, kterou již dříve úspěšně použil proti GFE v NA HGC, a v deset minut dlouhé hře porazil Tempest. Ten se poté na Battlefield of Eternity pokusil o cheese comp se třemi warriory a dvěmi supporty proti reset compu Roll20 založeném na Li-Ming a Genjim. Avšak i přes slibný náskok nebyl Tempest schopný hru ukončit, jen aby prohrál jeden team fight a tím pádem celou hru. Roll20 se díky tomu stal prvním týmem od roku 2015, který dokázal vyhrát hru proti korejskému týmu díky late game team fightu.

 

Skupina D

Ballistix, Team expert, Super Perfect Team, Soul Torturers

 

SPOILER - ZOBRAZ / SKRYJ

 

V poslední skupině se spolu utkal nejlepší tým minor regionu, Soul Torturers, druhý nasazený korejský tým Ballistix (vítěz Blizzconu 2016), první nasazený čínský tým Super Perfect Team a třetí EU tým, Expert. Tato skupina slibovala zajímavou podívanou z pohledu porovnání met jednotlivých regionů, protože Adrd (Expert) a Misaka (SPT) jsou géniové draftování, kteří často ovlivňují metu jejich regionu. Ballistix napodobili MVP.B a podle očekávání hladce porazili Expert i SPT a postoupili z prvního místa.


V pomyslném srovnání draftů a met se utkali SPT a Expert. SPT podcenili na Braxis Holdout Chromie, která Expertu jednoznačně vyhrála celou hru. Druhá hra na Tomb of the Spider Queen vypadala poněkud divně. Téměř se zdálo, že SPT hru předem vzdal. Spousta chyb a obecně špatný výkon zajistil výhru a postup Expertů.

 

Největší překvapení?

 

Díky špatným výkonům CE, BTG a SPT, které lze částečně vysvětlit špatnou souhrou, způsobenou problémy s vízy (BTG hrál se třemi náhradníky a SPT s jedním), postoupily všechny tři NA týmy, přestože je Severní Amerika považována za nejslabší hlavní region. Korejský tým Tempest podcenil a prohrál s americkým Roll20 a Fnatic podávající netradičně špatný výkon.


Je těžké rozhodnout, co bylo největším překvapením skupin, ale rozhodně bude zajímavé sledovat, jak si týmy v play off na Blizzconu povedou. Podaří se Fnaticu najít ztracenou formu a soustředění? Ukážou NA týmy, že jejich postup nebyl náhoda a nebo bude Korea s EU nadále dominovat celému turnaji?


To a mnohem víc zjistíte 3. a 4. listopadu z výstavy Game On, kde společně s produkcí Skillzone, vám oficiální český komentátorský tým nabídne všechny finálové zápasy (bližší informace naleznete zde).


Chcete si povídat o Heroes of the Storm? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet