Trávíte u počítače delší dobu? Nezapomínejte na následující…

Pozor na modré světlo

Slyšeli jste už někdy o modrém světle? Poslední dobou se na internetu hodně řeší, jestli je škodlivé nebo ne. V zásadě není, tedy pokud se mu nevystavujete večer. Za normálních podmínek ho vyzařuje slunce a náš mozek podle něj pozná, že má být aktivní. Vychází ale také z monitorů a obrazovek.

 

Takže když dlouho do noci sedíme před počítačem, náš mozek si pořád myslí, že je den a nepřipravuje se na spánek. Ve výsledku můžeme mít problém s usínáním a nespavostí. Jestli chcete být v té nejlepší formě, spánek potřebujete. Nehledě na to, že agresivní světlo z obrazovek hodně namáhá oči a může způsobit i syndrom suchého oka.

 

Vyzkoušejte brýle proti modrému světlu. Na denní nošení stačí menší filtr proti modrému světlu, na večerní hraní ale sáhněte po silnějším. Brýle se silnějším filtrem poznáte podle lehce zabarvených sklíček (např. do oranžova atd.). Hráčský zážitek to ale nijak neumenšuje, naopak. Díky tomu, že si nenabouráte biorytmus, budete podávat ty nejlepší výkony.

Herní židle pro zdravá záda

Kvalitní herní židle zajistí, že se vám bude sedět pohodlně a nezačnou se ozývat bolavá záda, krk nebo bederní páteř. Jak poznat dobrou židli? Základem je bytelná a ergonomická konstrukce. Měli byste sedět tak, abyste se dotýkali nohama země a bedra byla přitisknutá k opěrce.

 

Nejlepší je, když se dá židle polohovat. To znamená nejen nahoru a dolů, ale aby šlo hýbat i s podsedákem a opěrkami na ruce. Většina dobrých modelů má páčku, která vám umožní mírné houpání a po zatažení se zafixuje v jedné poloze.

 

Dávejte si pozor na nosnost, neměla by se překračovat, jinak se židle rozbije. Kupte si proto takovou, která bude odpovídat vaší váze. Velkou výhodou jsou prodyšné materiály, na kterých se nebudete tolik potit.

 

s57pmmhcwj_695f8e3cef227d5cd226982a0bae8d6e7c729149_1658492693_1842.jpg

Dělejte si přestávky a pravidelně sportujte

Nejen při práci, ale i při hraní u počítače je nutné dělat pravidelné přestávky. Zní to jako otrava, hlavně když jste v nejlepším, ale zkuste si dát třeba budíka a opravdu pauzy dodržovat. Doporučuje se jednou za hodinu vstát, protáhnout se, protřepat ruce a trochu se projít.

 

To kvůli tomu, aby se vám nehromadila krev v nohách, trochu se povzbudil krevní oběh a abyste uvolnili napětí ve svalech a šlachách, které vzniká kvůli jednostrannému pohybu. Protažení je dobrá prevence proti karpálnímu tunelu, zablokovanému krku a dalším nepříjemnostem.

 

Kromě přestávek zařaďte i pravidelný pohyb. Denně byste měli ujít zhruba 7500 až 10 000 kroků, navíc se doporučuje alespoň dvakrát nebo třikrát týdně sportovat. Posílíte tak nejen svalstvo, ale i orgány jako je srdce nebo plíce. Navíc do těla vyplavíte hormony štěstí. Koukněte se kolikrát týdně byste měli cvičit a najděte si optimální frekvenci i aktivitu.

Ergonomická myš a podložka

Dobrou investicí je i ergonomická myš. Zejména ty vertikální – šetří zápěstí a předchází tak karpálnímu tunelu. Při používání klasické myši máme totiž ruku v nepřirozené poloze. Vertikální myši ale nejsou na hraní úplně nejlepší.

Co s tím? Dá se to vyřešit třemi způsoby. Zkuste je střídat. Když zrovna nehrajete hru, při které je rychlé klikání životně důležité, zapojte vertikální. A pro ostatní případy mějte schovanou klasickou.

 

Anebo si pořiďte kvalitní ergonomickou, která je na půl cesty mezi běžnou myší a tou vertikální. Za opravdu dobrou myš si připlatíte, na druhou stranu to za to stojí.

 

Další variantou jsou ergonomické podložky pod myš. Poznáte je podle netradičního tvaru a polštářků s polstrováním. Při některých hrách by to mohlo překážet, ovšem ve všech ostatních případech vám taková podložka pro přirozenou polohu zápěstí přijde vhod. Není nic horšího, než když po hodinách hraní dostanete křeče do ruky. Přitom se tomu dá jednoduše předejít.


Chcete si povídat o Heroes of the Storm? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet