Je na čase zapomenout Full HD rozlišení. Budoucnost patří 4K

Technologický pokrok jde stále kupředu a těžko ho zastavíte. Platí to samozřejmě také v případě počítačových her a brzy nás čeká jeden velký posun. Herní svět kráčí směrem k více a více skloňovanému 4K rozlišení. Full HD spolehlivě sloužilo jako zlatý standard celou řadu let, ale je na čase mu zamávat a vydat se naproti světlejším a jemnějším zítřkům s vyšším rozlišením.

 

Všichni přece chceme hezčí hry a i v případě, že pro vás grafika není vše, tak pravděpodobně nebudete proti tomu, aby hry vypadaly lépe. Propracované detaily, anti-aliasing, super stínování a další technologie jsou super a neustále se vyvíjejí. Kouzla ale neumí a Full HD je dokáže snadno brzdit.

 

Magické označení 4K pokrývá celou řadu rozlišení, nejčastěji se ale jedná o 4K UHD s poměrem stran 16:9 (stejné jako Full HD) a rozlišením 3840x2160 pixelů. Intuitivně na první pohled toto rozlišení vypadá jako „dvojnásobek“ Full HD. To byste 4K ale křivdili. Protože řešíme šířku a výšku, tak se ve skutečnosti jedná o 4x vyšší rozlišení, jelikož dostanete 4x více pixelů. Zatímco Full HD vám jich nabídne lehce přes 2 miliony, v případě 4K to je více než 8 milionů pixelů.

 

Ze hry se vám tak zkrátka vykreslí 4x více detailů. Co to znamená v praxi? Například objekty v dáli jsou mnohem lépe vidět, křivky jsou vyhlazené i bez anti-aliasing, detaily obličejů se ještě více přibližují filmům a tak podobně. Zkrátka něco takového musíte na vlastní oči vidět. Nejlépe na kvalitním monitoru a dobrém obsahu.

 

Jak asi tušíte, vykreslit 4x více pixelů dá grafické kartě pořádně zabrat. A teď si vezměte, že to musí udělat třeba 60x za vteřinu, abyste dosáhli na 60 FPS. No prostě a jednoduše to chce „dělo“.

 

Asi nemusíme dodávat, že kartu potřebujete „krmit“ výkonným procesorem. Hraní ve 4K má smysl, pokud máte dostatek výkonu také pro maximální detaily a zmiňovaných 60 snímků za vteřinu. Právě pro takovéto hraní je určena NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti.

S touto kartou si ve 4K, na maximální detaily a s alespoň 60 FPS zahrajete nové pecky, jako jsou Wolfenstein II, Shadow of War, Destiny 2, Project Cars 2 či aktuální hit PUBG. (Další hry, u kterých NVIDIA garantuje maximální 4K herní zážitek jsou: FIFA 18, Tekken 7, Prey, Fortnite, Hellblade, Day-Z, PES 2018 a Quake Champions).

 

Samozřejmě hry výše nejsou ani zdaleka finální seznam kousků, které si užijete v maximální možné kvalitě. Navíc moderní hry i v případě malého snížení detailů stále vypadají fantasticky, zvlášť když máte na obrazovce 4x více pixelů, než je zatím stále zavedený standard.

 

Tak co? Jste připraveni stát se průkopníky a nechat trendy, aby následovaly vás? 4K má našlápnuto, stát se novým standardem. Proč nebýt první?

Tento článek je placenou reklamou

djmetla
Patrik Hoffmann

djmetla je autorem 23 článků. Více článků tohoto autora najdete na tomto odkazu. Pro více informací navštivte profil tohoto autora.