Lootboxy jsou někde již oficiálně hazard

Lootboxy fungují velmi jednoduše – hráč hraním nebo výměnou za peníze obdrží „truhličku“ s náhodně vygenerovaným obsahem. Obvykle se jedná o různé skiny nebo jiné kosmetické předměty do hry, ale v některých případech jde i o zásadní vylepšení, která dávají výhodu těm, kteří prostě měli štěstí.

 

Že tento systém poměrně zásadně připomíná hazardní hry? Přeci jen je v něm zásadně zakomponován prvek náhody, možná výhra a hlavně možný vklad reálných peněz.  To samé si myslí zákonodárci v Belgii a Nizozemsku, kde tento systém označili přímo za hazard a zakázali ho ve hrách Overwatch, FIFA 18 a Counter-Strike: GO. Na seznamu možná trochu překvapivě chybí Star Wars: Battlefront II, přestože právě tato hra vyvolala obrovskou vlnu nevole vůči lootboxům. Po obrovské negativní kampani už tvůrci lootboxy ze hry odstranili sami.

Lootboxy nikomu chybět nebudou, ale…

Náhoda a štěstí ve hrách nesmí do jisté míry chybět, ale v případě lootboxů se jednalo spíše o nenažranost herních studií, která se snažila dojit hráče a navyšovat zisky. Zrušení lootboxů tak pravděpodobně drtivá většina hráčů přivítá a nejedni rodiče si oddechnou, že jejich ratolesti se nebudou setkávat s neregulovaným hazardem ještě před pubertou. Logicky nás tak asi čeká nahrazení lootboxů spíše klasickým „e-shopem“, kdy budou hráči vědět, co přesně za své peníze dostanou.

 

Některé hry ale fungují už desítky let na principu, který se od lootboxů zas tak moc neliší. Mluvíme teď o klasických karetních hrách jako Magic the Gathering, ale také o online hrách jako Hearthstone, Gwent a mnoho dalších. Karty do těchto her se nakupují po balíčcích, kdy hráč předem nikdy neví, jestli si zrovna koupil super vzácnou a drahou kartu, nebo dostal prakticky bezcenný odpad.

 

I když jsme na tento systém zvyklí opravdu dlouho, bohužel velmi silně lootboxy připomíná a je jen otázkou času, než si na něj posvítí jak zahraniční, tak česká legislativa. Zvlášť u nás by mohlo být zařazení karetních her mezi hazard pro hráče velmi nepříjemné a mohli bychom se setkat se zákazem i různými omezeními.

Řešení? Rozlišení hazardu a hazardní dovednostní hry

Zařadit Hearthstone a podobné mezi tvrdý hazard jako jsou hrací automaty (přestože i automaty lze hrát zdarma) sice z praktického hlediska nedává moc smysl, ale bohužel se to může dne náznaků ministerských úředníků v dohledné době stát. Hazardní hra je totiž podle našeho zákona definována takto a karetní hry do ní můžeme velmi snadno také zařadit:

„Hazardní hrou se rozumí hra, sázka nebo los, do nichž sázející vloží sázku, jejíž návratnost se nezaručuje, a v nichž o výhře nebo prohře rozhoduje zcela nebo zčásti náhoda nebo neznámá okolnost.“

 

Co ale s tím? Pokerová komunita, na kterou hazardní zákon také tvrdě dopadl, vytvořila Petici za poker v ČR. Ta si dává za cíl právě rozdělení hazardní hry a hazardní dovednostní hry. Toto rozdělení by bylo skvělé i pro již zmíněné karetní hry, pokud by se na ně někdy hazardní zákon opravdu začal vztahovat. I když tedy poker nehrajete, může být podepsání petice přínosné i pro vás.

 

Petici za poker v ČR je možné podepsat zde

 

18+ Hrajte zodpovědně. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.


Chcete si povídat o Heroes of the Storm? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Blizzfan redakce

Blizzfan redakce je autorem 4 článků. Více článků tohoto autora najdete na tomto odkazu. Pro více informací navštivte profil tohoto autora.

Diskuze

IXZIENIX 25.05.2018 11:16

Lol.. To nebudu moc kupovat svejm dětem Kindervajíčka asi což??

lojza 23.05.2018 12:52

Proste zase se stat sere do veci, do kterych mu nic neni. No, jako ostatne ve vsem.
Sami jste to chteli, tak nebrecte...
Jinak vezmeme-li to striktne logicky, tak cokoliv, kde si kupuju neco, kde nevim dopredu, co to bude, je hazard. Takze HS je hazard uplne stejne, jako napriklad vyherni automaty.

Ale to mame porad dokola to same, lide nechteji byt svobodni a chteji, aby za ne staty zarizovali a zakazovali kazdej prd, tak se pak nedivte, jak rikam, sami to tak chcete.

Silveralius 23.05.2018 09:07

Problém pokeru je, že když nemáte štěstí tak obvykle končíte na 0. Zato v HS nebo MtG na 0 neskočíte. Vždy za svoje peníze něco dostanete.
Další věc je že pro hraní HS peníze nepotřebujete. Pro hraní pokeru jsou nezbytné.
HS by se dala označit i za sběratelskou hru. Stejně jako někteří dříve sbírali kartičky MtG z balíčků u kterých také nevěděli co v nic je (ale existovala určitá garance hodnoty). Ale i když nevěděli co v tom je stále dostali něco co buď mohli použít nebo vyměnit nebo prodat, ale vždy fyzicky za to něco dostali.
Což se dostáváme k lootboxum. Také z nich mnohdy dostanete něco ač imaginárního. Ale mnohdy je to šrot co ani dal nepoužijete, neprodáte je vám to prostě k ničemu. A mnohdy z těchto boxů jsou věci co nejdou získat jinou cestou. Což v HS neplatí. A to mne kolikrát vadí mnohem více. A obvykle jsou to věci co vám sakra hodně ulehčí postup ve hře.
Myslím, že zakázání je hodně radikální cesta, ale když nepomůže ani nevole hráčů ...
Osobně bych byl rád kdyby prostě byly boxy vymyšlené logicky a mneli vždy určitou garanci ceny. Tedy vždy bych dostal něco co by zhruba odpovídalo cenně, kterou jsem zaplatil. Ano vývojáři by na tom tolik netrhly, ale už by nebyl velký důvod pro jejich zákaz.

Jaredaaa 23.05.2018 08:57

Hs je stejna ja kazda jina karetni hra. Karty se ziskavaji hazardnim stylem(o tom se neda pochybvovat) a ja si stejne myslik,zy blizz casem zacne prodavat jednotlive karty( tento system 3 expanzi za 5-10k kc jedna-pro full kolekci z ni dela jednu nejdrazsich her). Novy hrace hra uz moc neziskava(hlavne kvuli financnimu systemu) a plus tedka ta komplikace s lootboxy,tak cekam od skrbliku z blizzu zw tacnou davat legendu za 10-15 dolar,atd... Jenze to by vlastne pak 80% jejich legendek nikdo nekupobal(teda vlastne 80% vsech karet)....

Kamahl 25.05.2018 09:00

Turnajové hraní o ceny v penězích (tj. legislativně to samé co poker), je už např. v německu omezeno/zakázáno. Což už má dopad na např. MtG, kdy se u skopčáků už nepořádají turnaje typu GP. Jasně, že se bavíme o pro scéně, ale nikoliv už o jiném typu hry.

Ceris 22.05.2018 22:54

naprosto nechapu zdejsi redakci ze tyhle clanky vubec publikuje aniz by nekdo z nich vubec vedel o cem tenhle clanek ve skutecnosti je.
V tomhle clanku (stejne jako treba v "clancich" o bitcoinech) vubec nejde o to co je v nadpisu. Jediny duvod proc redakce publikuje tyhle clanky je brutalni podpora haradu jako takoveho kdy az neuveritelne podporuji to aby si i 15- deti neustale zakladali ucty na vsech moznych hazardnich portalech.

WitekCZ 24.05.2018 09:23

Já ti nevim Karle, ale je jasně uvedeno, že se jedná o reklamní článek. Takže platí provoz serveru, programátora a redaktory. Kdyby herní společnosti typu EA (kauza SW:Battlefront II) nebyly nenažrané, nemusely by takovéto články vycházet.

Šéfredaktor HeroesFan.cz

Ceris 24.05.2018 19:36

@WitekCZ
A jak vysvětlíš ty neustálé články o bitcoinech, kde je tak 15 odkazů na různé online kasina v každém z těch článků s odkazem "honem dělejte zakládejte účty, dokud je čas". Za tyhle články taky může "nenažraný Blizzard"?

Fredrik 24.05.2018 20:06

@Ceris

Ahoj, ne, za ty nemůže nenažraný Blizzard. Ale jak psal Witek, jsou to reklamní články, díky kterým můžeme redaktorům platit alespoň pár desítek korun, jako odměnu za články. Pokud pro nás budeš mít reklamní články, které nebudou obsahovat online kasína, mile rádi je upřednostníme.

WitekCZ 25.05.2018 10:04

@Ceris zcela jasně jsem napsal EA. Kvůli jejich nenažranosti to odnesli i ti zatím nevinní. Ze 6 reklamních od začátku roku byly 4 bitcoinové, nikde v nich nevidím, že by tě nutili se někam registrovat. Za tyhle články může nejspíš vedení a jejich snaha odměnit redaktory za články. Hanba jim.

Šéfredaktor HeroesFan.cz

Yuuka 22.05.2018 22:00

Poslední dobou vždy o důležitých věcech rozhodují lidé co o nich vědí ho*no.

Sir Finley Mrrgglton 22.05.2018 14:21

Tak ako... je rozdiel medzi lootboxami v HotSku a kartami v HS... Karty majú vplyv na hru a hráčov progress ale skiny a podobné design dolepšováky nemajú žiaden impact okrem toho, že vyzerajú pekne.

Vencino 22.05.2018 11:04

tak to dopadá, když hňupi rozhodujou vo něčem, vo čem vědí HO...

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet