Krize grafických karet? I za tu může bitcoin

Kryptoměny sice mohou být mnohými považovány za nesmysl nebo něco, čím nemá smysl se zabývat. Pravda je ale taková, že právě svět kryptoměn začal ovlivňovat i „svět smrtelníků“. Jednou z nepříjemností, kterou poznali hráči počítačových her je nedostupnost grafických karet v obchodech a v důsledku toho i jejich zdražení. Grafické karty jsou totiž velmi důležitou komponentou pro fungování kryptoměnových sítí.

Grafické karty se využívají k těžení kryptoměn

Kryptoměnové sítě fungují tak, že si mezi sebou uživatelé posílají kryptoměny, a takzvaní těžaři ověřují správnost a bezpečnost oněch transakcí. Ověření transakce spočívá ve vyřešení složité matematické úlohy, na kterou je možné přijít pouze metodou pokus-omyl. Kdo na řešení přijde, potvrdí transakce a za odměnu získá určitý počet kryptoměnových mincí. Více o těžení kryptoměn se dozvíte v tomto článku.

 

Právě zde přichází na řadu grafické karty a jejich využití. Grafická karta je ve své podstatě procesor o stovkách nebo i tisících jádrech a vhodná je především pro řešení spousty jednodušších úloh. Přesně proto se staly grafické karty pro těžbu kryptoměn tak zajímavé – jsou totiž schopny vyzkoušet násobně více různých řešení onoho matematického problému, než běžné procesory.

haafvrxg5n_c9bc2eaedd5e7566f6bd4ed9f76b473e4a1ba1f4_1522138606_9681.jpg

Vzhledem k obrovskému boomu v cenách kryptoměn se z těžby stal během několika let profesionální byznys, kterému se celá řada lidí věnuje na plný úvazek. Těžba se pro ně stala alternativou pro klasický nákup a prodej, který přeci jen dnes mnoho investorů považuje tak trochu za hazard jako automaty. Pro svou těžební farmu jsou těžaři schopni si nakoupit klidně stovky grafických karet, což pak samozřejmě vedlo k vyprodání zásob a následnému zdražení.

Jak je to s těžbou kryptoměn dnes?

Mnohé společnosti začaly vyrábět hardware přesně na míru těžení kryptoměn a například největší a nejznámější kryptoměna bitcoin se dnes těží na takzvaných ASIC čipech, který mnoho a mnohonásobně převyšuje výkony grafických karet při relativně stejné spotřebě energií.

 

Na světě ale dnes existují stovky kryptoměn, které ve své síti těžaře potřebují. Grafické karty tak stále nacházejí uplatnění, kdy těžaři doufají, že si relativně levně vytěží nějakou kryptoměnu, u které doufají v podobný nárůst ceny, jako nastal hlavně v roce 2017 u bitcoinu nebo i dalších.

 


 

18+ Hrajte zodpovědně. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Tento článek je placenou reklamou

Blizzfan redakce

Blizzfan redakce je autorem 4 článků. Více článků tohoto autora najdete na tomto odkazu. Pro více informací navštivte profil tohoto autora.