Asus Cerberus - headset nejen na hry

Balení a jeho obsah



Krabice je jednoduchá a vcelku standardní tak, jak je u Asusu zvykem. Nepyšní se žádnými neobvyklými tvary, ani nepoužívá dnes již celkem oblíbené recyklované obaly barvy kartonové krabice. Je vyvedena v černočervené barvě a na přední straně je částečně průhledná tak, aby byla samotná sluchátka dobře vidět i bez otevření obalu.

krabice predek krabice zadek


Pravá boční strana obsahuje popis produktu v mnoha světových jazycích, včetně češtiny. Na zadní straně pak najdeme popis nejdůležitějších funkcí a vlastností, včetně obrázků, schémat zapojení a technických parametrů. Zde už pouze v angličtině.

V balení samotném najdeme kromě sluchátek ještě odpojitelný směrový mikrofon pro použití s počítačem, redukční kabel pro nestandardní chytrá zařízení, prodlužovací kabel s rozbočkou pro připojení k počítači a dvě brožurky. Příručku pro rychlý start a záruční podmínky. Obě i v českém jazyce.

obsah baleni manualy


Vzhled a konstrukce



Sluchátka jsou vyvedena v klasických barvách Asusu a to černé a červené. Vzhledem krabice a barevným provedením trochu připomínají výkonnější bratříčky z rodiny Republic of Gamers, ovšem punc této prestižní odnože nenajdeme ani na krabici, ani na sluchátkách samotných.

Sluchátka samotná jsou relativně malá a lehká (266 gramů). Hlavový most není pevný, jako u Orionů nebo Vulcanů, ale je tvořen dvojicí ohebných drátů na vrchní straně, které jsou doplněny o pásek z umělé kůže, který má proměnlivou délku a po nasazení celkem pohodlně kopíruje tvar hlavy. Sluchátka proto není nutné nastavovat na velikost hlavy a po každém sundání se vrátí do původní velikosti. Řešení je to elegantní a hlavně velmi pohodlné. Kožený pásek je na spodní straně opatřen síťkou, která zlepšuje odvětrávání a snižuje riziko přílišného zapocení na místech styku s hlavou. Díky této konstrukci jsou sluchátka velmi ohebná a nehrozí tak riziko zlomení mostu při neopatrné manipulaci nebo hrubším nasazování.

Díky tomu, že jsou sluchátka relativně malá, prakticky není možné je nosit sundané z uší pověšené na krku. Hlavový pásek se stáhne do původní polohy a mušle pak příliš tlačí na krk a je to nepohodlné. Takže pokud plánujete se sluchátky cestovat i mimo domov, připravte se na to, že pokud nebudete poslouchat, budete je muset někam uložit.

sluchatka v krutu sluchatka z leva


Náušníky mají velikost 100mm a používají umělou kůži vyplněnou měkkou pěnou. Díky tomu jsou velmi komfortní i při delším používání a netlačí ani když máte velké uši. Navíc celkem dobře redukují okolní hluk. Jsou také mírně vyklonitelné do stran, takže není problém nasadit sluchátka pouze na jedno ucho a druhý náušník opřít o hlavu za uchem.

Uvnitř mušlí se nachází 60mm velký měnič s neodymovým magnetem, který by měl zaručit dostatečně dobré podání zvuku včetně výrazných basů. Magnety jsou chráněny tenkou červenou textilií, která elegantně doplňuje dvoubarevný design sluchátek.

Základní neoddělitelný kabel je dlouhý 1,2m a je celý opletený, takže zabraňuje zamotávání a je velmi odolný. Na kabelu je umístěno malé ovládací centrum s klipsem pro přichycení za oděv, regulací hlasitosti, vypínačem na ztlumení mikrofonu a dodatečným všesměrovým mikrofonem. Kabel je pak zakončen pozlaceným 4-pólovým 3.5mm jack konektorem. V levé mušli sluchátek nalezneme 3.5mm zdířku pro připojení hlavního směrového mikrofonu, který je na konci opatřen molitánkem. Mikrofon je ohebný do všech stran a jeho konektor je též pozlacený.

mikrofon detail mikrofonu


Dvojí použití



Jak jsem již zmínil, sluchátka jsou určena jak pro hraní her a používání u počítače, tak pro používání s mobilními a chytrými zařízeními. Cerbery jsou opatřeny dvěma mikrofony. Jeden je odpojitelný a zmínil jsem ho v předchozí kapitole. Druhý je integrovaný v ovládacím centru. Tento je všesměrový a hodí se například pro telefonování s mobilním telefonem. Základní neoddělitelný kabel je zakončen 4-polovým jackem, který v sobě spojuje konektor sluchátkový i mikrofonový. Stejnou konstrukci používají sluchátka a headsety pro mobilní telefony, kde máme pouze jednu zdířku jack konektoru. Pokud tedy sluchátka připojíme k mobilu, můžeme z nich poslouchat hudbu a navíc i telefonovat. A nezáleží na tom, zda použijeme mikrofon v ovládacím centru, nebo ten odpojitelný. I když s ním bych se asi na ulici nevydal.

Někteří výrobci telefonů a chytrých zařízení používají jiné rozložení pólů na jack konektoru a tak by například mikrofon nemusel fungovat. I na toto Asus myslel a alternativní redukci s prohozenými póly přidal do balení. Redukce má opět pozlacené konektory. Nevím jistě, pro které značky je potřeba redukci nasadit, nemám možnost otestovat všechna zařízení, ale na mobilních telefonech Samsung a LG funguje normálně bez redukce. Předpokládám, že tou pomyslnou černou ovcí bude opět Apple a redukci tak budete muset použít u telefonů iPhone. Ale je to jen odhad založený na tendenci Applu používat co možná nejodlišnější konektory od ostatních výrobců.

redukce kabel


Pokud chceme sluchátka použít u počítače, musíme kabel rozdvojit a získat oddělené jacky pro sluchátka a mikrofon. V balení proto nalezneme prodlužovací kabel, který má na jedné straně 4-pólovou zdířku pro připojení sluchátek a na straně druhé dvojici klasických jacků pro připojení do zvukové karty. Šedivý pro mikrofon, černý pro sluchátka. Kabel je opět opletený, dlouhý 1,3m a opatřen pozlacenými konektory. Po připojení se tak celková délka kabelu sluchátek vyšplhá na úctyhodných 2,5m.

Po připojení k PC máme opět možnost používat jak odpojitelný směrový mikrofon, tak všesměrový umístěný na ovládacím centru.

Zvukový projev



Metodika testování: Sluchátka jsem testoval s mobilním telefonem Samsung Galaxy S3 ve výchozí aplikaci pro přehrávání hudby a v aplikaci Spotify. U PC jsem sluchátka testoval na zvukové kartě Asus Xonar DX/XD ve hrách Bioshock Infinite a Diablo 3 Reaper of Souls BETA. Na hudbě z aplikace Spotify a skladbách ve formátu flac. Ve filmu pak v mkv ripu s prostorovým zvukem DTS a obyčejném DVD ripu s dvoukanálovým zvukem.
Nakonec dodám, že nestrojové posouzení zvuku je velmi subjektivní záležitost a tak zvuk, který se zdá dobrý nebo špatný mně, může jinému znít jinak. Neberte prosím tyto názory jako dogma.


HUDBA Z MOBILNÍHO TELEFONU



Při poslouchání hudby z mobilního telefonu a to jak ze Spotify, tak z běžného přehrávače je zvuk solidní a vyvážený. Velmi dobře znějí středy, výšky nejsou nijak přestřelené a neruší. Basy bych si představoval trochu silnější, ale to je možná jen můj subjektivní pocit se kterým bojuji i u Orionů. Po krátkém dolazení ekvalizéru je vše velmi čisté a perfektně vyvážené. Obecně ze sluchátek lépe zní rocková a instrumentální hudba, nežli taneční, techno a jiné styly stavěné na basové lince. Perfektní je také mluvený projev a zpěv. V této hladině vynikají nejlépe. Hlasitost sluchátek by mohla být na maximální nastavení určitě mnohem vyšší, ale obecně bude velmi záležet na zařízení, do kterého je připojíme.

HUDBA NA PC



Hudba na PC je úplně jiná liga, než z mobilu. Samozřejmě velkou roli bude hrát zvukovka Asus Xonar DX/XD, která podává oproti mobilu nesrovnatelné výsledky. Ekvalizér jsem nechal netknutý v základním nastavení a i tak je hudební výkon parádní. Hloubky jsou mnohem lepší než na mobilu, hlasitost dostatečná. Vyrovnaný projev si i zde sluchátka zachovala. Středy jsou pořád perfektní, výšky netrápí uši. Naprosto skvělý je hlasový projev, včetně zpěvu. Na PC už se srovnává rozdíl mezi instrumentální hudbou a hudbou na basovém základu. Ze Spotify vše naprosto dostatečné, ovšem ve FLACu se sluchátka ukáží naplno. Pořád se nedají srovnávat s hudebními sluchátky, ale za podobné peníze jsem asi nic lepšího nevyzkoušel. I když Oriony mají menší měniče, výrazný rozdíl nepozoruji.

FILMY NA PC



V případě šestikanálového DTS zvuku je projev solidní. Vše je perfektně hlasité, sluchátka dokáží věrně reprodukovat takové to dolby dunění, které známe z kin. Zvuku chybí prostorovost, ale to jsem samozřejmě očekával. Hloubky jsou skvělé, středy opět perfektní, výšky nevadí. Hlasový projev znovu boduje. U klasického dvoukanálového zvuku oceníte hlavně hlasový projev. Je stále velmi dobrý (pořád ho drží skvělé středy). Hloubky se vytrácí, ale to je způsobeno hlavně formátem zvuku, u DTS jsem se přesvědčil, že zadunit umí bez problému.

HRY NA PC



Hry jsou disciplínou, ve které by se sluchátka měla cítit nejlépe. A taky tomu tak je. Perfektně prezentují zvuky střelby, máchání mečem a různá kouzla. V tom sluchátka opravdu excelují. Celkem obstojně lze odposlouchávat i místa odkud vychází střelba, hlasy nebo kroky, což je pro FPS hry velmi důležité. Hudba a hlas ve hrách působí také velmi dobře.

MIKROFONY



Nikde jsem se to sice nedočetl, ale vypadá to, že pokud připojíme odpojitelný mikrofon, ten všesměrový na ovládacím centru se deaktivuje. To je rozhodně plus. Obecně je kvalita odpojitelného mikrofonu spíše nadprůměrná. Molitánek je relativně kvalitní a tak krásně eliminuje různé sykání, prskání a mlaskání. Mikrofon je dostatečně hlasitý a zvuk z něj je perfektně čistý. Skvěle eliminuje okolní hluk, ale to se dá u směrového mikrofonu čekat.

Pokud se podíváme na všesměrový mikrofon na ovládacím centru, ten je na tom o poznání hůře. Zaznamenává příliš mnoho okolního ruchu a i když je okolo absolutní ticho, hlas zní jakoby vycházel z dálky a je takový zastřený. Na komunikaci rozhodně nedoporučuji. Ale není to problém, chápu tento mikrofon jako nouzový a doplňkový. Ten „hlavní“ je perfektní. Pro telefonování se dá použít jen opravdu v tichém prostředí. Na rušné ulici vás druhá strana prostě neuslyší.

Hodnocení a závěr



Asus Cerberus jsou velmi univerzální sluchátka, která se vychloubají dvojicí mikrofonů, kde ovšem ten druhý prakticky nestojí za řeč. Zvukový projev je velmi dobrý a dá se bez nadsázky přirovnat k Orionům, navíc ty basy jsou opravdu o chlup lepší, díky větším magnetům. Navíc čím lepší do nich pustíte zvuk, tím lépe hrají až do špičky typu FLAC. To se o mnoha sluchátkách říci nedá. Co se pohodlí týče, Asus vyřešil ergonomii na jedničku. Ani po hodinách nošení sluchátka nikde netlačí a díky nízké hmotnosti je na hlavě prakticky necítíte. Design je věc subjektivní. Líbí se mi řešení hlavového mostu, ale vnější strany mušlí vypadají levně a celkem zastarale.

Cerbery budou velmi dobře sloužit každému hráči, který chce se sluchátky občas vyrazit ven. Prostě zkrátíte kabel, mikrofon necháte doma a jdete ven. Problém nastane v případě, že je budete chtít odložit z hlavy byť třeba na chvíli, než si objednáte pivo v hospodě. Hudebně se v mobilu projevují jen tak na polovic, ale to se může s různými zařízeními lišit. Skvěle si s nimi užijete film s DTS zvukem a perfektně poslouží při hraní her. Díky velmi dobrému hlavnímu mikrofonu vás spoluhráči na Teamspeaku pochválí, protože váš hlas bude čistý a bez zvukových artefaktů.

Navíc za cenu jen kolem 1200 Kč asi nevím o lepší volbě. Sluchátka od Creative, která se pohybují v podobné ceně jsou prostě horší. U nich vyhrává jen THX certifikace.

Plusy: Mínusy:
Dobrý hlavní mikrofon Špatný vedlejší mikrofon na ovládacím centru
Skvělé středy a hlasový projev Při pověšení za krk škrtí (pro sluchátka na poslech venku mi to připadá důležité)
Pohodlné jak přes hlavu tak přes uši Ne úplně povedený design
Univerzální použití díky 4-pólovému jacku
S lepší kvalitou zvukovky a zdroje zvuku jde kvalita sluchátek nahoru


Za zapůjčení sluchátek děkuji českému zastoupení společnosti Asus!

Naposledy upravil/a Astra 26.02.2014 v 07:38:48.
Tento článek je placenou reklamou

Bartyx
Ondřej Bartík

Bartyx je autorem 0 článků. Více článků tohoto autora najdete na tomto odkazu. Pro více informací navštivte profil tohoto autora.