Blizzard reaguje na kontroverzi okolo blitzchunga

  Blizzard    Grandmasters    kontroverze   

Poslední týden vládla světu her prakticky jediná zpráva. Blitzchung dostal ban od Blizzardu za vyjádření politických názorů během živého přenosu a spustil tím nečekanou lavinu. Blizzard od té doby prakticky mlčí, to ticho bylo až ohlušující. Teprve až dnes, 12. října, vyšlo prohlášení od samotného J. Allena Bracka.

J. Allen Brack zdroj

Zdravím Blizzard komunito...

 

Chtěl bych s vámi všemi mluvit ohledně toho, co se minulý víkend stalo na Hearthstone Grandmasters. V pondělí bylo rozhodnuto potrestat blitzchunga a dva komentátory poté, co se hráč vyjádřil ohledně dění v Hong-Kongu a využil k tomu náš oficiální kanál.

 

V Blizzardu je naší vizí "spojit svět skrz epickou zábavu." Máme jisté zásadní hodnoty: Think Globally (Myslet globálně), Lead Responsibly (Vést zodpovědně), a co je nejdůležitější - Every Voice Matters (Na každém hlase záleží), každý může vyjádřit svůj názor. Tresty, které jsme rozdali, způsobily to, že se lidé začali ptát, zda stále dodržujeme tyto hodnoty. Ano, absolutně a vysvětlím to.

 

Náš e-sport program je zhmotněním našich vizí a hodnot. E-sport zde je kvůli tomu, aby vytvářel příležitosti soutěžit a sdílet vášeň pro gaming, je určen pro hráče z celého světa, různých kultur, různých sociálních skupin. Je pro nás velmi důležité chránit tyto kanály a důvody, proč tu jsou: Spojit svět skrz epickou zábavu, oslavovat hráče a vytvářet diverzní a inkluzivní prostředí.

 

A teď k našim hodnotám v aktuálním případě:

 

Za prvé: Náš oficiální přímý přenos byl využit vítězem jako způsob, jak se vyjádřit k aktuálnímu světovému dění.

 

S nejlepšími hráči, mistry svého řemesla, vedeme rozhovory o tom, jak se cítí. Chceme s nimi sdílet zážitek z onoho momentu. Slyšet jejich nadšení je cesta, jak se s nimi spojit.

 

Minulý víkend využil blitzchung rozhovor k tomu, aby se vyjádřil k aktuálnímu dění v Hong-Kongu, čímž porušil pravidla, se kterými souhlasil a kterým rozuměl. A to je důvod, proč jsme jednali.

 

Every Voice Matters, na každém hlase záleží, doporučujeme hráčům z naší komunity, aby vyjádřilo svůj názor na místech k tomu určených. Ale oficiální přenos musí zůstat zaměřen na turnaj a být místem, kde je každý vítán. Z těchto důvodů chceme, aby oficiální kanály byly zaměřeny na hru.

 

Za druhé, jaká byla role moderátorů v aktuálním přenosu?

 

Najímáme moderátory, aby zesilovali nadšení ze hry. Zvyšují sledovanost a pomáhají zážitku ze sledování e-sportu tím, že jsou zaměřeni čistě na turnaj a naše úžasné hráče.

 

Za třetí, byly naše akce založeny na Thinking Globally, Leading Responsibly a Every Voice Matters?

 

Součástí Thinking Globally, Leading Responsibly a Every Voice Matters je uznání, že máme hráče i fanoušky v téměř každé zemi světa. Naším cílem je pomáhat hráčům spojovat se skrz společné zájmy a vášeň pro hru. Chceme jim pomáhat vytvořit pocit sdílené komunity.

 

Názory vyjádřené blitzchungem NEBYLY součástí našeho rozhodování. Zcela otevřeně: Naše vztahy s Čínou neměly žádný vliv na naše rozhodnutí.

 

Tyto pravidla máme z důvodu, aby veškerá pozornost byla zaměřena na turnaj, aby z toho mohli benefitovat po celém světě. A to byla jediná věc, kterou jsme brali na zřetel, když jsme rozhodovali.

 

Pokud by se kdokoliv jiný snažil stejným rozvratným a úmyslným způsobem snažil podpořit opačnou stranu, zachovali bychom se stejně.

 

Co mohl udělat Blizzard lépe? Co se bude dít?

 

Během několika posledních dní mnoho hráčů, komentátorů, fanoušků a zaměstnanců vyjádřili pochybnosti ohledně našich rozhodnutí. Zastavili jsme se, naslouchali jsme naší komunitě a přemýšleli jsme, co jsme měli udělat lépe. Zpětným pohledem zjišťujeme, že proces nebyl adekvátní a my jsme reagovali až příliš rychle.

 

Chceme zajistit bezpečné a inkluzivní prostředí pro všechny naše hráče. Chceme zajistit, aby naše pravidla a procesy byly jasné. Vše výše zmíněné je zároveň spojeno s další klíčovou hodnotou v Blizzardu: Play Nice; Play Fair.

 

Blitzchung během turnaje HRÁL fér. Z toho důvodu jsme přesvědčeni, že by měl dostat peněžní cenu. Chápeme, že pro některé to není o ocenění, a pro jiné zase může být neuctivé o tomto vůbec hovořit. To není náš záměr.

 

Hrát fér také znamená chovat se správně před zápasem i po zápase. Obzvlášť pak když je hráči po vítězném zápase předáváno uznání za výhru. Přemýšleli jsme o banu, šest měsíců je přiměřených. Po šesti měsících se může opět vrátit do profesionální Hearthstone scény, pokud si to bude přát. Pokud se bude konverzace ubírat jiným směrem, než je důvod klání, pokud budete narušovat průběh přenosu, bude to mít následky.

 

Teď ke komentátorům, pamatujte, že jejich prací je zůstat zaměřen na turnaj. To se v tomto případě nestalo. Jejich trest bude také šestiměsíční.

 

Do budoucna budeme i nadále uplatňovat turnajová pravidla, aby naše oficiální přenosy zůstaly zaměřeny na hru a nestaly se z nich platformy pro rozvratné sociální a politické názory.

 

Jedním z cílů Blizzardu je, aby každý hráč, kdekoliv na světě, bez ohledu na politické názory, náboženské vyznání, rasu, gender, a další, se cítil bezpečně a vítán během soutěžení a hraní našich her.

 

Zde v Blizzardu vždy nasloucháme a hledáme způsoby, jak se zlepšit. Je to součástí naší kultury. Děkujeme za trpělivost, zatímco se tomu učíme.

 

S úctou,
J. Allen Brack
Prezident Blizzard Entertainment

 


Chcete si povídat o Heroes of the Storm? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

WitekCZ
Vít Plchot

WitekCZ je autorom 275 článkov. Viac článkov tohoto autora nájdete na tomto odkaze. Pre viac informácií navštívte profil tohoto autora.

Diskusia

Zvejkyn 15.10.2019 08:39

Neuvěřitelný, že tady na wowfan se našli komentující, který celou věc pochopili. Když čtu reakce na MMOchamp nebo sleduju youtube chce se mi zvracet.

Valohran 14.10.2019 15:00

Jsem zklamaný, že boj za právo na svobodu považují za stejně fuj jako vychvalováni totality. Je důvod proč nevlastním nadnárodní firmu, kdybych si měl vybrat mezi šancí firmy na růst a podpořením lidských práv, nevybral bych si ekonomicky výhodně.

Martins911 14.10.2019 08:41

I když politika jak do sportu nebo na zábavu prostě nepatří jsou zase události na které je dobré upozornit, jak jinak na ně upozornit když se dívá x lidí

Vallaska_Roue 13.10.2019 18:21

Připomíná mi to koncert jedné nejmenované české kapely. Lidé si přišli poslechnout hezkou muziku a odreagovat se od starostí všedního dne. Prostě se pobavit.
Bohužel byli nuceni půl hodiny než vůbec začali hrát, poslouchat jak je kapela znechucena děním ve společnosti a ve světě a jak ta naše politická scéna je na dvě věci.
Svým způsobem měli pravdu a většina lidí co přišla na jejich koncert by s nimi i souhlasila, ale oni se přišli bavit a ne poslouchat politiku. Té mají dostatek všude v televizi, rádiu, v práci v hospodě...
Není divu, že se to spoustě lidí nelíbilo a dávali to hlasitě najevo. Ale to neznamená, že schvalovali jednání, které kapela kritizovala.

Zneužívání kulturních akcí k propagaci politických názorů považuji za něco nechutného a Blizzard si podle mě počínal správně když vydal jasné varování, že tohle na svých akcích trpět nebude.

Bane 13.10.2019 18:25

Naprosto souhlasím.

Lethal 13.10.2019 10:28

Niekto to uz celkom pekne pomenoval - Právne Blizzard vyhral, ale prehral morálne.

consider 13.10.2019 07:20

Myslím, že většině lidí je úplně ukradené, jestli dostal ban na 6 měsíců nebo na 6 let.
Jde o to za co ho dostal. Že svoboda není podle nich automatické lidské právo, ale pouze politický názor jedné strany, který navíc podle jejich vyjádření na asijských sociálních sítích uráží jejich národní hrdost. Čí? Copak je Blizz "country"? Ale vůbec to nemá nic společného s názorem Číny, kdepak

Hromovapest 12.10.2019 22:56

S pravidlama souhlasil. Porušil je následoval trest.

Larisa 12.10.2019 20:09

Aspoň byste si ten článek (ten český překlad) mohli po sobě přečíst, napočítala jsem 11 gramatických chyb, některé z nich tlučou do očí opravdu moc :-/

Perzeus 1 12.10.2019 19:44

Jen bych dodal ze ten trest mohl byt menší ale vedel jaka jsou pravidla

Perzeus 1 12.10.2019 19:34

Souhlas je spatne co se zam deje ale mohl se vyjadrit jinde nez na turnaji

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený.
Prihlásiť sa
alebo
Registrovať nový účet